shoji house’s renovation infuses traditional japanese elements into modern setting in israel

shoji house’s renovation infuses traditional japanese elements into modern setting in israel

Ofree Studio rearranges the layout for a dynamic and open space

 

Ofree Studio takes over the renovation project of SHOJI HOUSE, a two-story private residence in Binyamina, marked by the infusion of traditional Japanese elements with a modern approach. The studio tackled the adaptation of the 50-year-old house for a family with two young children, aiming to centralize public spaces on the ground floor. The living room and kitchen underwent transformation, breaking down internal walls and incorporating furniture and lighting for space division. The first floor was designated for the couple’s offices, a private clinic, a home office, a play area for children, and an entertainment room. The design embraced antique furniture from the 1960s, meticulously refurbished and integrated with modern pieces. Japanese elements, including a Shoji door, Tatami mats, and Pokkuri shoes, were seamlessly woven into the living room’s fabric. The Shoji door, a focal point, featured wooden frames with perspex panels, allowing dynamic openness and closure.

shoji house's renovation infuses traditional japanese elements into modern setting in israel
living room area with low-sitting furniture and a soft linen pendant | all images by Tal Brushel

 

 

Japanese Touches and Vintage Accents adorn the Family Home

 

The entrance area showcased Tatami mats made from child-friendly sea grass, emphasizing comfort and ecological considerations. The dining area featured vintage chairs and an oak table, creating a versatile family space. The living room seamlessly flowed into the kitchen, characterized by an artistic plaster painting and carpentry with oak veneer. The first floor housed offices, a shared play area, and a guest room, showcasing a clinic with minimalist design for child therapy and a warm home office with diverse wood elements. The garden, designed in a minimalist spirit, featured different stations, including a Japanese Zen corner, a fabric-covered entertainment tent, and a geodesic dome climber. The entire renovation project by Ofree demonstrated a meticulous blend of design principles, Japanese aesthetics, and vintage furniture within a familial context.

shoji house's renovation infuses traditional japanese elements into modern setting in israel
low-sitting living area and the hall with the Shoji door

shoji house's renovation infuses traditional japanese elements into modern setting in israel
kitchen with an oak veneer island and Danish bar stools

shoji house's renovation infuses traditional japanese elements into modern setting in israel
Japanese curtain divided into three linen wings that move on three separate rails, in the tatami hall

shoji house's renovation infuses traditional japanese elements into modern setting in israel
Tatami hall with the Shoji door with handmade Japanese teaware set